Slimmer werken,
blije klanten

ASQ, IILBC, IASSC en alle andere Lean Six Sigma instanties

Je wilt je certificeren tot Lean Six Sigma Green Belt maar er zijn zoveel opleiders en die maken ook nog eens gebruik van allemaal verschillende certificeringen. Welke zijn er nu en waar moet ik op letten bij het kiezen voor een bepaalde certificering (en dus opleider)?

Een overzicht van de meest bekende Lean Six Sigma organisaties

ASQ

De American Society for Quality (ASQ) is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met vaststellen van internationale kwaliteitsstandaarden. In meer dan 130 landen wereldwijd is deze organisatie actief. Zij biedt ook de mogelijkheid om online of in een van de honderden wereldwijde testcentra een Green Belt examen te doen. Je kan zowel een Lean Green Belt en een Lean Six Sigma Green Belt examen doen. Het examen bestaat uit 100 meerkeuze vragen.

IASSC

De International Association for Six Sigma Certification (IASSC) heeft de ambitie om de wereldwijde standaarden voor Lean Six Sigma te accrediteren. Dit doen zij op 4 verschillende niveaus:
• Opleidingsorganisaties
• Opleiders
• Verbeterprogramma’s binnen organisaties
• Organisaties die trainingsmateriaal ontwikkelen

Daarnaast neemt de IASSC ook op persoonlijk niveau examens af. Voor hun Lean Six Sigma Green Belt examen moet je 100 multiple-choicevragen binnen 3 uur beantwoorden. Het examen kan worden afgelegd in één van de 8000 wereldwijde examenlocaties in 165 landen. IASSC is momenteel aan het testen met online examens, zodat je ook thuis dit Green Belt examen kunt doen.

IILBC

Het International Independent Board for Lean Certification (IILBC) houdt zich enkel bezig met Lean certificering. Het onderdeel Six Sigma maakt geen onderdeel uit van de accreditatie. IILBC is een jonge, kleinschalige organisatie uit België en heeft tot op heden 500 Green Belts gecertificeerd.
Omdat er geen regels zijn omtrent wat een Green Belt precies moet kennen, kun je dus ook met alleen Lean onderwerpen een Green Belt accreditatie opzetten. Het Lean Green Belt examen van het IILBC bestaat uit 80 multiple choicevragen die binnen 2,5 uur beantwoord moeten worden. De examens worden in Nederland afgenomen door Atim en vinden 4 keer per jaar plaats in Nieuwegein en Den Bosch.

LERC

Het Lean Enterprise Research Center (LERC) is onderdeel van de Cardiff University. Dit onderzoekscentrum houdt zich bezig met studies op het gebied van Lean en procesverbetering. Zij hebben een eigen Lean accreditatie opgezet, genaamd het Lean Compentency System.